‘UNDER A SNOWY MOON’

3 tot en met 26 februari 2023

Jeannet Klement en Vincent Bakker

‘UNDER A SNOWY MOON’

Van 3 tot en met 26 februari 2023 is in Galerie de Sleedoorn te Zetten een duo expositie te zien met keramische beelden van Jeannet Klement en tekeningen en schilderijen van Vincent Bakker. De expositie wordt op 5 februari 2023 om 15.00 uur feestelijk geopend. De naam van de expositie is een verwijzing naar de eerste volle maan in februari. Deze volle maan, ook wel sneeuwmaan genoemd, staat op de dag van de opening van de expositie aan de hemel.

In de werken van beide exposanten speelt de menselijke figuur een hoofdrol.

 

Jeannet Klement maakt figuratieve beelden en scenes van klei. De beelden zijn gebaseerd op indrukken en observaties van haar dagelijks leven, waarbij de mens centraal staat. Haar werk is losjes geboetseerd, kleurrijk en met oog voor detail. De houdingen, gebaren, kleding en omgeving worden zorgvuldig weergegeven. Ze toont ze ons niet alleen de mens in zijn hedendaagse omgeving, maar ook hun bezieling en kwetsbaarheid. Klement zoomt in op ogenschijnlijke onbelangrijke situaties, voor een ieder herkenbaar. Daardoor soms onbedoeld grappig. Dit levert bij menigeen een glimlach op bij het zien van haar werk.
Bijvoorbeeld bij het werk “Nailpolish” (2019) waar een vrouw haar teennagels lakt en om haar evenwicht te bewaren tegen een muur aan leunt. Of zoals bij “Pleased to meet you” (2011), twee personen in een park laten hun hond uit, de honden besnuffelen elkaar, maar de eigenaren zouden dat misschien ook wel willen. Bij “Slapers” (2022), is de kwetsbaarheid van de mens in diepe slaap te zien. “Bad hairday”(2017) toont een figuur, turend in de spiegel van de kaptafel, zich realiserend dat het allemaal even niet mee zit.

Ook fantasieën, herinneringen, nieuwsberichten en fragmenten uit een boek of film verwerkt zij tot beeld. In de uitvoering en decoratie laat Klement zich o.a. inspireren door schilders als Matisse, Alice Neel, maar ook door bloemstillevens uit de 17e eeuw.

 

De schilderijen en tekeningen van Vincent Bakker kenmerken zich door een fantasievolle vrije figuratie. In de werken is de menselijke figuur herkenbaar, vaak in gefragmenteerde vorm. De werken zijn associatief en kenmerken zich door een verhalend karakter. De toeschouwer wordt door het werk uitgedaagd om oordelen los te laten en verwondering voorrang te geven.

Zelf zegt Vincent over zijn werk: ‘Ik werk vanuit een inspiratie die ik krijg uit verhalen, muziek of film. Het eerste idee is vaak slechts een vonkje dat de aanzet vormt voor een nieuw werk. Als er eenmaal een begin is gemaakt ontstaan het werk tijdens de zoektocht naar compositie en inhoud.’

Openingstijden

In de maanden februari, maart, mei, september, november en december worden in de galerie exposities georganiseerd, waar u van harte welkom bent.

- vrijdagmiddag 14:00 tot 17:00 uur
- zaterdagmiddag 14:00 tot 17:00 uur
- zondagmiddag 14:00 tot 17:00 uur

Met de kerstdagen is de galerie gesloten.

Een fotooverzicht van de expositie gemaakt door Rein C. de Jong vindt u hier op sleedoornexpo.weebly.com.