Expositie

Baskische kunstenaars

Openingstijden

Tijdens de Expositie in het kader van `Wereldwijd de Heerlijkheid´ gelden er aangepaste openingstijden voor de galerie

- vrijdagmiddag 14:00 tot 17:00 uur
- zaterdagmiddag 14:00 tot 17:00 uur
- zondagmiddag 14:00 tot 17:00 uur

 

Zetten, september 2018 –

Van 14 tot en met 30 september wordt het internationale karakter van de kunst- en cultuurmanifestatie Wereldwijd de Heerlijk ingevuld met een spraakmakende expositie in Galerie De Sleedoorn met werk van kunstenaars uit onder andere Spaans Baskenland.

Baskenland is groen en zelfstandig met een eigen bestuur en rechtsorde. Enigszins vergelijkbaar met hoe het in vroeger tijden was in de Heerlijkheid Hemmen. Dit gegeven en de “levenskunst” van de huidige beeldend kunstenaars maken dat zij goed passen in het thema van deze manifestatie. Bijna allemaal delen ze eenzelfde mens-, natuur- en cultuurlievende houding die tot uitdrukking wordt gebracht in de kunstwerken die zij tonen. Zo oorspronkelijk, puur en strevend naar behoud en ontwikkeling van hun typische Baskische cultuur. Een houding die in deze internationaal spannende tijd belangrijk is om gezien en gehoord te worden. De Baskische kunstenaars zijn allemaal geïnspireerd te door Eduardo Chillida en door Jorge Oteiza, twee wereldberoemde Baskische kunstenaars. Chillida (1924-2003) was als mens en kunstenaar erg belezen, filosofisch, spiritueel en begaan met mens, maatschappij en wereld. Iets wat hij ook in zijn beelden laat zien. Behalve dat is ook zijn vormentaal nu nog zeer actueel.

Deelnemende Kunstenaars:

Miguel Echevarría

De werken die ik hier wil exposeren zijn een interpretatie van het geheel van de meetkundige kennis, de abstract beeldende uitdrukking die toegepast werd bij het splijten van natuursteen in de 17e en 18e eeuw. Het samengaan van deze wetenschappen noemt met Estereotomie (ruimtemeetkunde).

Mikel Lertxundi

Er is niets groters dan de natuur en de ultieme glorie wordt ervaren in het evenwicht. Het historische karakter en de natuurlijke rijkdom in Hemmen zijn interessante gegevens om mee te experimenteren. Hij wil op deze manifestatie graag werk laten zien dat dat gevoelens van de grootsheid van de natuur en de glorie van vroeger tijden oproept bij de beschouwer. Hetzij via de weg van de kunst naar de natuur of via de weg van de natuur naar de kunst.

Marijose Recalde

Zij is een multidisciplinair kunstenaar die met traditioneel vakmanschap kunstwerken maakt zoals: schilderijen, beeldhouwwerken, gravures. In haar werk staat de menselijke figuur centraal, altijd met een blije en levendige ondertoon. Ze gebruikt weinig gebruikelijke materialen, vaak voorwerpen uit het dagelijks leven, die ze weer een tweede leven geeft na grondig onderzocht te hebben hoe ze opnieuw te gebruiken zijn.

Fernando Lesagibel

Fernando is autodidact. Hij werkt vooral met hout dat hij veelvuldig bewerkt met de kettingzaag. In zijn werk zoekt hij naar licht en leegte door middel van de abstracte structuren.

Xabier Anunzibai

Xabier werkt zowel in zijn atelier als buiten in de openlucht. Hij maakt schilderijen, muurschilderingen, installaties en animatiefilms. Al altijd schildert hij graag en maakt hij constructies met zijn handen.

Experimenteren en onderzoeken zonder teveel vast te zitten aan een bepaalde werkwijze. Mijn werk in het atelier kun je zien als het componeren met verschillende materialen, volumes, schaduwen en negatieve ruimtes.

Korte zinnen en basale woorden komen vaak voor in zijn werk, zijnde dagelijkse bespiegelingen en aantekeningen Samengevat: hij probeert in zijn werk verschillende ideeën, materialen en technieken met elkaar te verenigen.

Garikoitz C. Murua Fierro

Garikoitz is graffiti kunstenaar en in 2008 mede oprichter van galerie GKo in Tolosa. Zijn oorspronkelijke idee en  interesse was een plek  te creëren waar openbare stedelijke kunstuitingen in Baskenland gestalte krijgen. De galerie is een podium voor jonge beginnende  kunstenaars. Een mogelijkheid om hun werk te tonen.

Eli Garmendia

Eli is als fotografe geïnspireerd door de grote meesters in de fotografie die gebruik maakten van verrijdbare fotostudio’s voor antropologisch onderzoek zoals de pionier Edward S. Curtis met zijn foto’ over de Amerikaanse indianen, of Irving Penn met portretseries uit Marokko, Peru en Mexico, of Richard Avedon met de fotoserie “In American West”, waarvoor hij buiten zijn caravan een studio bouwde. Hiermee kun je dichtbij de mensen komen om ze te portretteren.

Met haar Camper waar ze een buitenstudio aanbouwt komt ze in het laatste weekend naar Hemmen om de bezoekers van de manifestatie te portretteren. De foto wordt direct geprint en kan men tegen een kleine vergoeding meenemen naar huis.