Galerie De Sleedoorn opent 2015 met een ‘Lijvige’ expositie

Kom je spelen – Els Franken

Mossman 4 – Wendy van der Werf

 

De expositie loopt loopt tot en met zondag 1 maart 2015

Zetten, januari 2015 - Van vrijdag 6 februari tot en zondag 1 maart 2015 is in Galerie De Sleedoorn een prachtige expositie te zien van Els Franken (beelden) en Wendy van der Werf (schilderijen). Beide kunstenaars, kortgeleden afgestudeerd aan de Nieuwe Akademie in Utrecht, tonen hun ‘Lijvige’ werk in letterlijke en figuurlijke zin in een boeiende tentoonstelling. De expositie wordt feestelijk geopend op zondag 8 februari 2015 om 15.00 uur. Galerie De Sleedoorn is open op vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Wendy van der Werf en Els Franken hebben elkaar leren kennen op de Nieuwe Akademie Utrecht waar zij beiden een beeldende kunst opleiding hebben gevolgd en afgerond. Hoewel zij ieder hun eigen weg zijn ingeslagen ontwikkelden zij beiden een liefde voor de vormgeving van het menselijke lichaam.

Wendy van der Werf schildert grote lijven met acrylverf op reusachtige vellen papier. De verf wordt nat-in-nat opgebracht met verschillende formaten kwasten en spalters in vette, directe streken. Soms worden deze krachtig vanuit de arm of zelfs het hele lichaam neergezet, zodat deze haar werk dynamiek en energie geven. Haar werk is gebaseerd op eigen foto’s. Het lijkt of haar schilderijen uit een afbeelding gesneden zijn, verfstreken schijnen buiten het kader door te lopen en objecten en personen staan er vaak maar gedeeltelijk op. De schilderijen zijn manshoog, zo groot dat de kijker er niet omheen kan en in de afbeelding en het verhaal wordt gezogen.

Els Franken wordt tijdens het maken van haar beelden geïnspireerd door gebaren en houdingen. Ze stelt de mensfiguren samen uit verschillende onderdelen en materialen die vaak met elkaar contrasteren en de spanning in het beeld verhogen. Ze geeft de beelden hiermee hun eigen kracht en inhoud. De manier waarop de gefragmenteerde figuren in elkaar gezet zijn roept een soort ongemak op, ze laten hun onmacht en kwetsbaarheid zien. De beelden zijn niet naar werkelijkheid gemaakt; het zijn sculpturen die menselijk zijn. Het beeld zelf nodigt de kijker uit het verhaal te ontdekken.

Voor beide kunstenaars geldt; Een lichaamshouding zegt soms meer dan woorden.