'Waalsprong' in Galerie De Sleedoorn

White tree – Imke Beek

Vrouw met vogels - Denny Baggen

 

De expositie loopt van 6 tot en met 29 maart 2015

Zetten, februari - Van vrijdag 6 maart tot en zondag 29 maart 2015 is in Galerie De Sleedoorn een bijzonder mooie expositie te zien van Denny Baggen (schilderijen) en Imke Beek (objecten en installaties van papier en brons). Beide kunstenaars komen van over de Waal; Baggen uit Nijmegen en Beek uit Malden. Dit keer is er geen feestelijke opening maar een feestelijke FINISSAGE op zondagmiddag 29 maart om 15.00 uur. Galerie De Sleedoorn is open op vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Het werk van Denny Baggen is een lijnenspel in olieverf op doek. Haar schilderijen ogen op een afstand abstract, één vlak, één kleur, met lijnen als structuur. Dichterbij duikt echter in het lijnenspel een wereld van figuren op. Met een voorliefde voor dieren en het wezen van de mens ontstaat een wereld op doek. Evenwicht en verbinding zijn hierin de grote krachten. Iedereen en alles is een deel van het grotere geheel. Het is ‘niets’ en het ‘iets’ zijn even waardevol. Haar figuren zijn dynamisch en energiek. Zij hebben ‘er zin in’ wat verwijst naar de zin van het leven. Denny Baggen (1956) studeerde af in 1987 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Sindsdien exposeert zij regelmatig in binnen en buitenland. Zij heeft tal van wandschilderingen op haar naam staan, in ziekenhuizen, scholen, bedrijven en op gebouwen in de openbare ruimte. Denny Baggen woont en werkt in Nijmegen.

De objecten van Imke Beek lijken momentopnames of uitvergrote verschijningsvormen uit de natuur te zijn. Soms gaat het om details uit zichtbare processen; soms om fragmenten die deel uitmaken van microbewegingen die voor de toeschouwer minder zichtbaar zijn. De cyclus van ontstaan en vergaan van leven en dood wordt nergens duidelijker dan in de allesoverheersende kringloop der natuur. Hier is afsterven en vergaan een voorwaarde voor een nieuw leven. Alledaagse materialen zoals metaaldraad, gaas, takken, papier en lijm vormen de basis voor de objecten en installaties en sieraden soms op kleur gebracht in bij de natuur passende kleurvariaties.

Ontkieming, groei en zaadverspreiding; deze cyclus van een plant, de kring van gebeurtenissen in een vaste volgorde, vinden we terug in Beeks werk. De verschillende fases van de plantencyclus worden uitvergroot in beelden en installaties. Opvallend daarbij zijn de huidlagen, die natuurgetrouw benaderd worden door het gebruik van vele lagen verlijmd papier gecombineerd met gaas en draad. De witte organische vormen gaan in stilte hun weg scheppen met hun kwetsbare kracht een rust in de omgeving waarin zij geplaatst worden. Kleuren, vormen en transparanties geven een geheel eigen karakter aan de omgeving. Beek studeerde in 1994 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem