Patti Vaz Dias

 Ton Kersten

Feestelijk opening op zaterdag 5 maart om 15:00 uur

De expositie loopt van 4 t/m 27 maart 2016

Sacraal schouwspel met internationaal tintje

Zetten – februari 2016. Van 4 tot en met 27 maart 2016 loopt er een indrukwekkende expositie van drie beeldend kunstenaars in Galerie De Sleedoorn in Zetten. Ton Kersten uit Elst en Patti Vaz Dias uit Valburg worden vergezeld door Christine Morren uit België. Vaz Dias en Kersten zijn beiden lid van het Kunstenaars Collectief Het Venster en als zodanig bekend in de regio. Ook Christine Morren is geen onbekende in de galerie. Zij heeft in november 2014 in De Sleedoorn geëxposeerd tijdens de spraakmakende internationale ‘Low Brow Roadshow’. Deze expositie wordt feestelijk geopend op zaterdag 5 maart om 15.00 uur. Galerie De Sleedoorn is geopend op vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Ton Kersten (1952) heeft zijn expositie ‘in den beginne schiep de mens zich een God’ genoemd. Hij toont hierin een aantal beelden, geïnspireerd door het verschijnsel God en de daaruit voortvloeiende religie. Hij zegt daarover: ‘Waar mensen zijn, ontstaat dit verschijnsel spontaan. De aarde is bezaaid met religies, met elk hun eigen godsbeeld, met elk hun eigen antwoord op existentiële vragen, met elk hun eigen verschijningsvorm, met elk hun eigen gebruiken en met elk hun eigen gelijk’. Vanuit zijn katholieke cultuur levert Kersten commentaar op dit verschijnsel met ernst en humor en met verwijzingen naar primitieve culturen en grote godsdiensten; naar gebruiken en misbruiken en naar symbolen en rituelen.
Gaandeweg het werkproces komt hij De Venus van Willendorf tegen, een 23.000 jaar oud beeldje van steen. Een figuur met krulletjes, dikke billen, borsten en buik. Vruchtbaarheidsbeeldje wordt gezegd, maar was dit niet het beeld van God dat de kunstenaar, die het toen maakte, voor ogen had? ‘Moeten we het eigenlijk over God de Moeder hebben in plaats van over God de Vader?’ vraagt Kersten zich af. Hij heeft voor Haar in elk geval een aantal tabernakels gemaakt. De beelden zijn spelenderwijs ontstaan uit diverse materialen en gevonden objecten. Ze bevatten vaak verwijzingen naar het uiterlijk vertoon dat bij Katholieken hoort. De expositie heeft een sacrale sfeer. Bij de uitvoering van de beelden heeft zijn vrouw Elly een belangrijke bijdrage geleverd.

Onder de sluier van Ton Kersten ‘s expositie hebben Christine Morren en Patti Vaz Dias een overzicht opgebouwd over hun visie op het hogere macht gevoel met als ondertitel ‘OMG’. Christine Morren met de van haar bekend zijnde, delicate olieverf schilderijen, maar ook met miniatuur sculpturen en hart verwarmende conceptuele stukken. Morrens wereld wemelt van wezens. Haar werken variëren in intensiteit, emotie en dimensies, net als haar thema’s en onderwerpen. In een breed scala van miniatuurportretten tot families, groepen of mythische momentopnames, bevat haar oeuvre een intrigerend wereldbeeld met uitzonderlijke coherentie.

Patti Vaz Dias heeft een hele reeks nieuw werk getekend en geschilderd waarbij technisch, zo wel als inhoudelijk, vele grenzen verlegd zijn. Humor en een ruim denkraam worden in nauwkeurig detail gepresenteerd in het grotere kader van Goddelijkheid.