Galerie De Sleedoorn gaat 'internationaal'

Colto Nel Tuo Squardo - Arthur Meijer

Vilten kop – Marijke Eken

Tragedy – John Ligtenberg

 

De expositie loopt van 3 tot en met 25 mei 2015

Zetten, april 2015 - Van vrijdag 3 mei tot en met 25 mei 2015 loopt in Galerie De Sleedoorn een prachtige en boeiende expositie van 3 kunstenaars. Marijke Eken uit Kranenburg (D) toont wonderschone, karakteristieke vilten objecten. John Ligtenberg (beurtelings Tsjechië en Nederland) laat zijn fascinerende en abstracte schilderijen zien. Daarnaast toont Arthur Meijer (Amsterdam) prachtige, statige, keramische objecten. De feestelijke opening is op 3 mei 2015 om 15.00 uur door de heer Ron van Hoeven, wethouder Cultuur van de Gemeente Overbetuwe. Galerie De Sleedoorn is geopend op vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Extra opening op 2e Pinksterdag 25 mei!

Marijke Eken is textielkunstenaar en werkt sinds 2003 als viltster en verfster met voornamelijk plantaardige verven en is indigoverf -specialist bij uitstek. Vanaf 2005 exposeert zij in binnen- en buitenland. In 2014 is Eken met een experiment begonnen: het `kleien` van levensgrote maar ook kleinere koppen uit wol. Inmiddels zijn er nog kleinere koppen bijgekomen, zodat de familie zich behoorlijk heeft uitgebreid. Hier en daar zijn de koppen bewerkt met botanische verven en vrijzinnig borduurwerk. De koppen komen uit een onzichtbare bron die Marijke aanboort en waarvan ze weet dat haar hele wezen er mee verbonden is als ze aan het werk gaat. Haar handen weten wat ze moeten doen. want haar passie is grenzeloos.

John Ligtenberg geeft in zijn altijd herkenbare techniek expressie aan de innerlijke complexiteit van de mens in relatie tot de natuur, maatschappij en het ongrijpbare. Met zijn persoonlijke en daarmee unieke, techniek en warm kleurgebruik creëert hij zijn wereld in acryl- en olieverf. Direct, impulsief en tegelijk aftastend, gaat hij zijn eigen weg en blijft zichzelf daarin ontwikkelen. Ligtenberg begon met figuratief schilderen, maar de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt heeft hem ook in het abstracte werk gebracht. Als gevoelsmens maakt John schilderijen waar hij zijn emoties in kan leggen. Tot dusver heeft hem dat niet alleen zijn grote bekendheid in Rusland en Tsjechië gebracht, maar is er ook opkomende belangstelling vanuit Amerika, Italië, Duitsland, China, Japan en niet te vergeten het eigen Nederland. Zijn werk is o.a. te bewonderen in diverse galerieën, o.a. in Moskou, Venetië, Milaan, Florence, New York, St. Petersburg en onlangs in het Louvre te Parijs.

Gefascineerd door historische, lokale architectuur, maakt Arthur Meijer terracotta beelden van rijzige mediterrane en Arabische woontorens. Hij is verwonderd door de oude huizen met merkwaardige aanbouwsels of onwaarschijnlijke, maar vaak toch harmonieuze combinaties van stijlen. Bouwwerken die door lokale omstandigheden, beschikbaar bouwmateriaal en tradities, in de loop der tijd hun vorm kregen. Met poortjes en steegjes, patio’s, majestueuze trappen en trappetjes, loggia's, veranda's en balustrades. Schel licht valt langs de gevels en wordt gereflecteerd: een spel van licht en schaduw. Prachtig steen, leem en hout, mooi getekend door de tijd en omdat het dichtbij gevonden wordt, opgaand in de omgeving. Het rijzige van zijn ‘huizen’ refereert aan menselijke proporties. De manier waarop de huizen zich tot elkaar verhouden toont hoe menselijke verhoudingen en karakters kunnen zijn. Het werk van Meijer wekt verhalen op in de fantasie van de beschouwer; zij nodigen uit tot dagdromen.