Joke Haverkate

(etsen)

 

Hilde Klomp

(beelden)

 

Ira Witjes

(tassen)

 

2 -  25 februari 2018

Een foto overzicht van de expositie gemaakt door Rein C. de Jong vindt u hier op sleedoornexpo.weebly.com.

Joke Haverkate, Hilde Klomp

en Ira Witjes

 

Zetten – januari 2018. Van 2 tot en met 25 februari 2018 loopt in Galerie de Sleedoorn een prachtige expositie van Hilde Klomp (beelden) , Ira Witjes (tassen) en Joke Haverkate (etsen). Daar waar in de etsen van Joke Haverkate haar voorliefde voor planten herkenbaar is, toont Hilde Klomp met haar bronzen beelden de schoonheid van beweging en menselijke gestalte. Eigen ontwerp en exclusiviteit kenmerkt de collectie (vis)leren tassen van Ira Witjes . De feestelijke opening van deze tentoonstelling  is op zondagmiddag  4 februari 2018 om 15.00 uur. De galerie is geopend op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Typerend voor het werk van Hilde Klomp is om de schoonheid van eenvoudige dingen te laten zien zoals beweging en de menselijke gestalte. Na een beeldhouwworkshop in 2005 was er direct belangstelling voor haar werk.  Na diverse exposities in binnen- en buitenland, waaronder de Biënnale van Florence werd Hilde Klomp in 2009 winnaar van de eerste prijs (ex-aequo) van de Leonardo da Vinci award voor beeldhouwers in Chianciano (Umbrië).  Klomp hoopt in 2019 haar studie aan de kunstacademie succesvol te kunnen afsluiten. Beeldhouwwerk en studie combineert ze met een parttime baan als HRM'er bij de Rechterlijke Macht.

Etsen is een diepdruktechniek waarbij door inwerking van een bijtende vloeistof het oppervlak van een metalen plaat wordt bewerkt met het doel er een afdruk van te maken.
Joke Haverkate maakt gebruik van verschillende etstechnieken. Haar favoriete beeld ontstaat door een combinatie van de vernis mou techniek (zachte etsgrond) en de techniek van de aquatint (om de kleurenvlakken en de plaattoon). Zij laat zich graag inspireren door vormen en beelden uit de natuurlijke leefwereld waarbij haar voorliefde voor planten duidelijk herkenbaar is. 
Ook kleine, organische deeltjes laat zij verworden tot een meer abstracter beeld waarin toch de natuurlijke vorm aanwezig blijft.

Visleer is een zo apart en mooi materiaal dat het een kans verdient om gezien en gekocht te worden door een groter publiek. Daarom maakt  tassen ontwerpster Ira Witjes sinds een half jaar ook tassen en klein lederwaren van visleer; voornamelijk zalmleer maar ook de mooie gespotte zeewolf (wolffish). Haar werk kenmerkt zich vooral door kleinschaligheid en exclusiviteit door eigen ontwerp. Bij ‘Ira Tassen’ vindt men geen series van één model, hooguit twee tot drie stuks in verschillende variaties qua kleur en model. De bijzondere huidstructuur van visleer en haar exclusiviteit vraagt om geheel andere ontwerpen van tassen en klein lederwaren.

De expositie loop van 2 tot en met 25 februari 2018

Feestelijk opening op zondagmiddag 4 februari 2018 om 15:00 uur